psykolog, Om meg

«Du blir hva du tenker»

Tankens kraft er undervurdert hos de fleste.

Mange som kommer til meg informerer om at de føler seg nedstemt, er engstelige osv. De har med andre ord fokuset på følelsene. Poenget er at følelser ikke kan forandres direkte For å endre negative følelser må man endre de tanker som går forut for følelsene. Det er ikke selve opplevelsene/hendelsene som gjør oss til den vi er, men hva vi tenker om dem

Grunntanken i kognitiv terapi er at tanker, følelser og handlinger påvirker hverandre. Fokuset i denne behandlingsmetoden er at du og jeg ser nærmere på innholdet i tankene dine. Teste ut nye måter å tenke om problemet på og hvordan møte det. Kognitiv terapi handler om å ta makten fra de negative tankene. For mange negative tanker påvirker følelsene på en negativ måte, og påvirker derfor atferden som ofte blir destruktiv.

Disse negative tankene er ofte urealistiske. Gjennom kognitiv terapi lærer man å endre tankene til å bli mer realistiske. De negative tankene slipper taket og en føler seg bedre. Føler man seg bedre så vil dette ofte medføre positive endringer i atferden

Forskning har dokumentert at kognitiv terapi har hjulpet mange til å få kontroll over problemene sine.

Kjennetegn

Ifølge Nancy McWilliams[4] er et gjennomgående trekk i dynamiske terapitradisjoner troen på at jo mer ærlige vi er med oss selv, jo bedre er sjansen for å leve et tilfredsstillende liv. Essensen i dynamiske terapiformer er å utforske de aspektene av selvet som ikke er fullstendig kjent, spesielt slik de manifesterer seg og potensielt påvirkes i den terapeutiske relasjonen[5].

Blagys og Hilsenroth[5] studerte forskjellene i praksis (opptak fra terapitimer) mellom kognitiv terapi og dynamisk terapi, og kom fram til følgende kjennetegn ved dynamisk terapi:

  • Fokus på følelser
  • Identifisering av forsøk på å unngå ubehagelige tanker og følelser
  • Identifisering av gjentakende temaer og mønstre
  • Fokus på tidligere erfaringer og hvordan disse kan belyse nåværende problemer
  • Fokus på mellommenneskelige relasjoner
  • Fokus på terapirelasjonen
  • Utforskning av fantasier

Grunntanken i psykodynamisk terapi er at en god del av våre følelser, tanker og indre konflikter ikke er oss bevisstprosesser påvirker oss og kan skape problemer senere.

I terapien jobbes det med å bli seg mer bevisst indre prosesser og å få større innsikt slik at en kan utvikle seg videre.

I terapien samarbeider vi om å forstå og å bearbeide følelser, fantasier og opplevelser fra tidligere og nåværende relasjoner.

Dette innebærer også at du blir bevisst hvilke beskyttelsesmekanismer du benytter. Ved å forstå deg selv vil det bli lettere å håndtere utfordringer på en bedre måte.

Denne terapiformen egner seg best hvis man har en diffus og  sammensatt problematikk. [1]

Jeg benytter denne terapiform vanligvis i kombinasjon med elementer fra kognitiv terapi, mindfullness mm.

[1] https://psykologisk.no/2018/02/oppsummerer-hva-vi-vet-om-mindfulness/